Keno

kenoKeno är ett spel som härstammar från Kina. Ursprungligen spelades det med kinesiska tecken, men numera är keno med västerländska nummer betydligt vanligare.

Ett utmärkande drag hos Keno är att man själv får välja hur många nummer man vill satsa på (upp till en viss gräns) och att antalet nummer påverkar sannolikheten för vinst. Om man satsar på många nummer är vinstchansen låg, men om man vinner belönas man med många gånger insatsen. Om man satsar på få nummer är vinstchansen hög, men man får inte så bra betalt när man vinner. På detta vis påminner Keno om både Roulette och tärningsspelet Sic Bo, som ju också erbjuder många olika satsningsmöjligheter med varierande vinstchans.

Att spela keno

Det finns många olika sorters keno att prova på. Här nedanför kommer vi att beskriva en vanlig variant.

 1. Välj hur många nummer du vill satsa på. Du måste satsa på minst ett nummer, och får inte satsa på fler än elva nummer.
 2. Ur en samling av totalt 70 nummer dras 20 nummer. Dessa 20 nummer utgör kenoraden.
 3. Kontrollera hur många nummer du tippade rätt. Satsade du bara på ett enda nummer är sannolikheten för vinst förstås större än om du måste matcha elva olika nummer.
 4. Ta emot eventuell vinst.

Individuell keno

Här ovanför beskrivs en traditionell variant av keno där många spelare deltar i samma dragning. Hur ofta en dragning sker varierar mellan olika spelarrangörer.

Om du inte vill sitta och vänta på att en gemensam dragning ska ske finns det nu för tiden gott om spelarrangörer som erbjuder individuell keno. Där sker dragningen direkt efter att du har genomfört ditt spel, och gäller endast för ditt spel. Du får omedelbart veta om du vunnit eller förlorat.

På internet har det vuxit fram en rik samling av spel inom facket individuell keno. Exempel på populära titlar:

 • Keno Football Cup
 • Keno Cup 2010
 • Football Keno Progressive
 • Bingo Keno
 • Bingo Keno Extreme
 • Bonus Keno
 • Keno TNT
 • Keno Alchemy
 • Keno HiTech
 • Keno Burlesque
 • Table Keno
 • Super Keno
 • Grand National Keno

Kenohistoria & Kenotrivia

kenoVi vet att spelet keno har sitt ursprung i Kina, men exakt när och var någonstans i Kina det uppstod är höljt i dunkel. Det finns dock en legend som pekar ut en man vid namn Cheung Leung som mannen bakom keno. Enligt legenden behövde Cheung Leung pengar till sin armé för att försvara en belägrad stad, och ordnade ett lotteri för att lösa detta. Detta ska ha skett under Han-dynastin, det vill säga drygt 200 år f. Kr. Enligt en annan legend ska keno ha använts för att bekosta delar av den kinesiska muren.

I Kina kallas keno ibland för de vita duvornas spel. Förr tiden var det vanligt att spelare i flera olika kinesiska byar deltog i samma dragning, och för att sprida den korrekta kenoraden använde man sig av vita brevduvor, därav namnet.

I Kina spelades keno inte med nummer utan med 120 kinesiska symboler. På 1800-talet emigrerade många kineser till USA, bland annat för att arbeta med att bygga upp det amerikanska järnvägssystemet. De fortsatte spela keno i sitt nya hemland och keno blev känt som ”det kinesiska lotteriet”. Icke-kineser blev nyfikna på spelet och ville delta, och för att göra det enklare för spelare som inte var bekanta med kinesiska tecken började man spela med nummer istället. Man gick också från 120 tecken till 70 eller 80 nummer.

Bland traditionella kenospelare är det vanligt att spela på nummersekvenser, till exempel 4-5-6-7 eller 54-55-56. Det finns ingen vetenskaplig anledning till att göra så, utan det handlar bara om tradition. Du har samma vinstchans på 4-5-6-7 som på 4-17-48-77.

Comments are closed.